Tips om blootstelling te verminderen

WÃAT? Vervuilende stoffen in MIJN lijf?

Dat was de slogan van ons onderzoek. En misschien ook wel de vraag die jij uitroept na het lezen van de resultaten van ons onderzoek?

Mede dankzij ons onderzoek kan de overheid aan de slag om onze leefomgeving gezonder te maken. Maar je kan ook zelf heel wat doen om blootstelling te verminderen.

Op deze pagina vind je algemene tips om blootstelling aan vervuilende stoffen te beperken. Het zijn belangrijke tips, omdat je hiermee je blootstelling aan meerdere stoffen tegelijk kan beperken. Het zijn algemene aandachtspunten om je gezondheid te beschermen.

Meer tips?

Zoek je tips voor één specifieke stof?

Voor onze deelnemers maakten we een folder met achtergrondinformatie bij de stoffen en gezondheidsparameters die werden gemeten.

pdf bestandAchtergrondinformatie bij de gemeten stoffen en tips om blootstelling te verminderen.pdf (3.35 MB)

 

niet roken
Roken
 • Ban de (elektronische) sigaret, shisha-pen, waterpijp en cannabis uit je leven. Alle nuttige informatie over hulp bij stoppen met roken vind je op tabakstop.be.
 • Rook zeker niet binnenshuis. Je schaadt niet enkel jouw gezondheid, maar ook die van anderen.
 • Wil je niet passief meeroken? Vermijd dan plaatsen waar er wordt gerookt.
persoonlijke hygiëne
Persoonlijke hygiëne
 • Was regelmatig en goed je handen, zeker vóór het eten, na het buiten spelen en na het werken in de tuin. Zand en stof blijven immers aan de handen kleven. Bij kinderen is dit extra belangrijk omdat zij hun handen vaak in de mond stoppen.
 • Gebruik bij het wassen niet te vaak zeep. Zeep zorgt ervoor dat de beschermende opperhuid verloren gaat, met als gevolg dat allergenen en sommige chemische stoffen makkelijker de huid kunnen binnendringen.
 • Spoel snel en langdurig de huid of ogen met lauw water wanneer je in contact bent gekomen met gevaarlijke of bijtende producten. Raadpleeg dan het antigifcentrum (gratis) of je huisarts.
binnenshuis
Binnenshuis
 • Ventileer of verlucht regelmatig je huis om de binnenlucht te verversen. Verschillende materialen of producten die in de woning gebruikt worden, kunnen schadelijke stoffen in de binnenlucht brengen. Meer info: www.gezondheidenmilieu.be
 • Stook slim om ongezonde stoffen in je woning én in de buitenlucht te vermijden. Meer info: www.stookslim.be
 • Poets regelmatig je huis met water. Zo verwijder je meer stofdeeltjes dan door te borstelen of door te stofzuigen. De stofdeeltjes kunnen schadelijke stoffen bevatten die dan met het water worden weggespoeld. Als je toch een stofzuiger gebruikt, kies dan een stofzuiger met een HEPA-filter.
 • Doe je schoenen uit aan de voordeur of veeg je voeten voor je het huis binnenstapt. Zo neem je geen vervuild stof mee in huis. Een rubberen deurmat die je regelmatig kan spoelen met leidingwater, is het meest geschikt.
putwater
Putwater
 • Gebruik je putwater? Laat dan je water testen op de aanwezigheid van schadelijke stoffen en bacteriën. Als er een verhoogde concentratie van een schadelijke stof gevonden wordt, dan gebruik je dit water best niet om te drinken, te koken, groenten te wassen en zeker niet voor het aanmaken van babyvoeding. Gebruik in plaats hiervan leidingwater. Meer info vind je bij: Agentschap Zorg en Gezondheid en de Vlaamse Milieumaatschappij
tuinieren
Tuinieren
 • Kweek groenten, fruit en eieren op een gezonde bodem. Weet je niet zeker of jouw tuingrond gezond is? Doe de test op www.gezonduiteigengrond.be.
 • Bestrijdingsmiddelen werken meestal goed, maar ze zijn vaak schadelijk voor het milieu en voor je gezondheid. Ga daarom slim te werk en probeer ziekten en plagen preventief aan te pakken of gebruik alternatieve bestrijdingsmethoden. Meer informatie vind je op www.zonderisgezonder.be.
voeding
Voeding
 • Eet gevarieerd, grijp niet altijd naar dezelfde voedingsproducten en wissel ook af tussen eigen of lokaal geteelde groenten en groenten uit de winkel. Kies zoveel mogelijk voor plantaardige en verse, onbewerkte producten. Raadpleeg de richtlijnen voor gezonde eetmomenten van Vlaams Instituut Gezond Leven.
 • Was je groenten en fruit altijd. Spoelen doe je best met lauwwarm water i.p.v. met koud water; dit verwijdert beter stof en resten van pesticiden.